Diyabetik Ayak Bakımı
Şeker hastalığı (diyabet) tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sık görülen bir sağlık sorunudur. Şeker hastalığının neden olduğu sinir hasarı ve damar tıkanıklığının en çok etkilemekte olduğu organ ise hastanın alt ekstremitesidir.
Diyabetik Ayak Bakımı Nasıl Olmalı?
Diyabetik ayak bakımının nasıl olması gerektiğiyle ilgili hastaların bilgilendirilmesi ve farkındalık oluşturulması diyabetik ayak yaralarının (ülser) önüne geçilebilmesinde önemli bir adımdır.
Diyabet hastalarının ayak bakımında dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle sıralanabilir:
- Ayaklarınızı her gün ılık su ve yumuşak bir sabun kullanarak yıkayın.
- Ayaklarınızı yıkandıktan sonra ayaklarınızı ve parmaklarınızın arasını yumuşak bir havlu ile kurulayın. Ayaklarınız kuru ise ince bir tabaka halinde krem veya vazelin sürmenizde bir sakınca yoktur. Ancak tırnak kenarlarına ve parmak aralarına losyon uygulamayın.
- Her gün düzenli olarak ayaklarınızda; kesik, mantar veya kabarcık olup olmadığını kontrol edin. Herhangi bir kızarıklık, ağrı, şişlik, su toplaması ve nasır oluşumu ile karşılaştığınızda kendiniz müdahale etmeden doktora başvurunuz.
- Nasırların bıçak, jilet veya makas ile kesilmesi veya törpülenmesinin enfeksiyon riskini arttırmakta olduğunu unutmayınız.
- Ayak tırnaklarınızı düz bir şekilde dikkatlice kesin. Uzun tırnaklar enfeksiyona neden olabileceği için tırnaklar kısa kesilmelidir.
- Çoraplarınızı her gün değiştirin. Naylon çorap yerine yün veya pamuklu çoraplar tercih edin ve ayakkabılarınızı çorapsız giymeyin.
- Özellikle vasküler hastalığınız varsa; kan dolaşımını etkileyebilmesi nedeniyle dize varan çorapları ve üst kısmı sıkı lastikli çorapları tercih etmeyin.
- Ayakkabılarınız ayağa uygun ve rahat olmalıdır. Dar ayakkabıları kesinlikle kullanmayın.
- Ayakkabı seçiminizde ayakkabının boyuna, genişliğine, topuk yüksekliğine ve darlığına dikkat edin. Parmak kısımları geniş olan ayakkabıları tercih edin ve bağlarını çok gevşek veya sıkı bağlamayın.
- Ayakkabınızı giymeden önce içerisinde yabancı bir cisim olup olmadığını kontrol edin ve 4-6 saatte bir çıkararak ayaklarınızı rahatlatın.
- Ayaklarınızda oluşan ağrıları görmezden gelmeyin. Geceleri veya az bir aktivite ile ortaya çıkan bacak ağrıları, tıkalı bir arterin işareti olabilir.
- Ayaklarda kan akışını hızlandırılmak için otururken ayaklarınızı uzatıp yukarı kaldırın. Ayrıca günde 2-3 kez 5 dakika boyunca ayak parmaklarınızı ve ayak bileklerinizi hareket ettirerek kan dolaşımınızın rahatlamasını sağlayın.
- Ev içinde ve dışında (havuz kenarı, deniz kıyısı, sıcak ve soğuk zeminler) çıplak ayakla dolaşmayın.
- Ayağınıza giden kan akışının azalmaması için sigara içmeyin ve bağdaş kurarak oturmayın.
- Düzenli olarak ayak muayenesi yaptırmayı ihmal etmeyin.
Tırnak Batması Belirtileri Nelerdir?
- Lazerle Tırnak Mantarı Tedavisi
- Tırnak Batması
- Nasır Tedavisi
- Medikal Ayak Bakımı
- Diyabet Ayak Bakımı
- Yaşlı Bakımı
- Engelli Bakımı
podilayn
ayak bakım
Merkezi
Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.Emel Palas Apt. 36-38 Daire 6 Nişantaşı/Şişli